Friday, December 30, 2011

Awal dan Hujung..

Bile tengok last entry adalah pd awal Disember lalu.
Kini aku kembali menaip bila dh nk diambang tahun baru. Kire hujung bulan la.
Nampaknye skop kerja aku menaip adalah pd awal dan hujung bulan.
Banyak idea nk tulis tp tak tertulis.
Dan banyak juga perkara dan aktiviti aku lalui sepanjang Disember ini tapi belum sempat kukongsikan dgn rakan-rakan even a pic!

Rasa sangat diberkati kehidupan ini.
Walaupun belum Tuhan kurniakan rezeki nk ada baby dlm tahun ini juga...at least Tuhan bg kita rezeki dlm bentuk yg lain.
Saya sekarang sibuk membeli brg kemas.
Bukan utk menunjuk-nunjuk tp ini perlaburan saya utk masa hadapan.
Dulu sangat la naif dan bodoh tentang pentingnya dan cantiknya memiliki gelang and so on.
Macam geli giler nk pakai emas warna kilat-kilat gitu.
Now I realize after harga agak tinggi skang nih walaupun ada kejatuhan sedikit.
Sampai sanggup saya buat pinjaman peribadi dari famili dan rakan karib sbb konon-konon nak beli before end of this December sbb Wah Chan wat sale.
Tp, jgn salah paham. Kitorang bayar kot balik after 3 Januari nih coz dh dpt dh dividen ASB.

Yg lagi seronok, gelang kawen sy agak panjang dan bile sy minta potong sket, terus boleh dpt sebentuk cincin. Horray.

Bulan nih jugak, bisnes eBay suami mcm dh cemerlang gemilang terbilang. Cayalah suami! I Luv U.
Seronok lak sy tgok akaun PayPal die yg bile convert to MYR dpt banyak....Hihi...
Sy claim upah tulih alamat customer. Satu sampul RM10. Demand tinggi giler.
Sy doakan bisnes beliau berjaya untuk tempoh-tempoh mendatang.
Ini aktiviti yg sy rasa buat kami happy dan terlupakan ttg 'anak' buat seketika.

Ya..memang Allah nk bg rezeki dlm pelbagai cara dan kaedah.
Dan tanpa kita sedari. Sebenarnya bahagia, gembira, suka, berkemampuan dan berkecukupan adalah juga rezeki dan nikmat yg kadang-kadang kita tak rasa sbb minda manusia selalu set rezeki selalu dlm bentuk duit, harta dan sebagainya. Salah konsep tuh ye kawan-kawan.
Lagi kalau kita tambah dgn rasa syukur....lagi lah bertambah berkat apa yg kita dapat. Insya Allah. Alhamdulillah.

Now kije-kije untuk 2012 pun dh mula menampakkan hasil.
So I'm ready la dh nk masuk sekolah. Everything prepared.
Coz antara azam tahun baru sy adalah..bersedia untuk dipantau, memberi kerjasama secepat mungkin bila diminta dan boleh balik awal bila 2.15pm tiba tak perlu stay up kt sekolah. Kemudian balik tengok TV dan....berehat secukupnya. Sekian.

Wednesday, December 7, 2011

Masa Utk Tukarkan Segalanya!

Bulan nih  my Bluwey dihantar semula ke pusat servis berhampiran utk preventive 60000km service.
Apa kau???
Mile age utk kereta yg dh memasuki usia 2 tahun dh achieved 60000km?
Memang..kami suami isteri menggunakan Bluwey secara hardcore. Bila berjauhan nih lg-lg hardcore jadiknya.

Firstly, aku tau billing cost die is almost RM287 slps pertukaran engine oil dan yg sepatutnye ditukar dlm normal servis. Plus a few inspection.
Then aku request la nk tukar rubber and wiper blade.
Okeyla, boleh terima akal la regenya. Even sebelum pergi servis dh call tanya.
Then., tengah aku feeling layan TV kt waiting room, foreman cakap.."Kak, itu oil seal ada leakage la..."
Ok.
Takpelah, nasib die inspect dgn begitu teliti kalau tak tahu, agak bahaya la aku nk p jalan jauh hujung minggu depan kan.
Fuhhh..nasib oil seal tuh dlm warranty beb. Kalau tak, dlm RM100 lebih la harga dia.

Pastuh lagi skali die masuk.
"Kak....bateri sudah mau kong la..."
Mak oiii...bape riban aku nk kene kuar duit nih.
Dh nk kong la kak...belum kong lagik.
"Xpela dik, tukar jek la....akk nk travel minggu depan..."
Okey..and the bill is add some more RM200 okeh....

Banyak perkara utk kereta yg tidak dijangka pada bulan ini.
Aku sayang giler kereta aku kot.
Kalau takde suami lagik, Bluwey jd tempat pertama la.
Even kereta nih dh banyak dh tragedi-tragedi hitam berlaku.

Dan kebiasaannya, kereta aku nih banyak terkorban sbb untuk SEKOLAH aku.
Kenapa cakap mcm nih??
Tahun nih sekali lagi, aku kene tukar tayar sebijik sbb masa on the way nk balik sekolah (sempena nk jage budak-budak SPM kt hostel) dlm hujan lebat dan gelap....kami telah langgar lubang yg dalam.
Kesannya, tayar kereta pun dh muncul 'bengkak' satu istilah khas utk tayar kereta yg tetiba jadi benjolan di tayar.
Sama spt tahun lepas.
Demi utk sekolah, dlm perjalanan ke sekolah tuh la juga dlm hujan lebat.
Sbb masuk lubang jugak aku dh tukar rim kereta weh..
Now kereta aku ade 6 set rim.
Memang mase ni sakan aku nk carik dit weh.
Terguna la sikit duit saving utk kenduri kawen.
Ak rasa mcm aku nk saman JKR Simpang Pertang.
Lgi nk saman 2 kali ganda ADUN kawasan situ.
Berapi betul aku
Sbb masa hari tak ujan pun lubang di bahu jalan tuh dh lama dh wujud, xbaiki-baiki pun.

So, citer pasal tayar kereta nih mesti ade satu kisah khas disetiap hujung tahun,
Hari nih, aku mampu tukar sebijik jek la walaupun kene marah ngan Pak Mentua..."Mana boleh tukar satu, kene tukar dua-dua..."
Aish...boleh aboh tukar 2-2..boleh bagi kan duit sekali???

Utk usia dua tahun Bluwey..masa utk tukarkan segala-galanya.
Termasukalah Road Tax dan insurans awal tahun depan.
Sekian.
Semoga Bluwey gembira selalu dgn tayar baru dan bateri baru.
Jangan sedih dgn segala ujian dan cabaran yg menimpa kamu....
Luv You!

Perghhh..sticker SIRIM kt kunci pun dh nk terbuka dh gamaknya...Siannya kamu. Tp performance tak pernah mengcewakan la...Dream....

Thursday, December 1, 2011

Penang Aku Cabar Kau!!!

Aku shout out dh ayat di atas kt FB.
Maknanya aku akan ke Penang cuti sekolah ini.
Yahooo.
Rancangan berjaya juga akhirnya.
Aku dh lama betul tak jejak kaki ke sana.
Last masa darjah-darjah la...
Selalu lalu tepi highway jek kalo ke utara nun.

Dah janji ngan Izwan nk smpi sana.
Kebetulan my BFF kat KUITHHO dulu pun kawen on the day kami nk pi Penang tuh.
Suka sbb dapat meraikan BFF di sana.

Tapi carik hotel murah-murah jek.
Takde la sampai 2-3 ratus inggit.
Yg selesa jek asal boleh bermalam dan berehat.
Tempah melalui Agoda.
Senang.
Bayar guna PayPal or CC.
Sekali on the dot family mentua decide nk anta adik ipar balik Ipoh.
Maka adik-adik ipar mula lah menggunakan kuasa memujuk rayu mak abah utk follow kitorang jenjalan kt Penang tuh.
Okeh, fine.
Hotel di Penang kami nk kenselkan.
Abah kata carik homestay.
Uwaaaaaaa....Nasib yg tuh bayar gune CC. Belum deduct lagi.
Kalo tak rugi.

Wah sangat tak sabar nk naik Bukit Bendera.
Nk mengenang sejarah Tsunami di Batu Feringgi.
Dan..kmai ada satu matlamat jek nk p jalan nun...NK CARIK MAKAN.
Pasembor satu!



Sekali tadi ade terbace kt wall post orang Pesta Penang dh start laaa..
Amat sesuwai la tuh aku pegi Disember nih.
Harap ia perjalanan yg mengesyokkan...

Lately, kepala aku sangat sakit. Smpi ke tengkuk terasanye. Bukan pening.
Migrain kah aku?????

Sangat nk naik feri. Nk bawak kete masuk dlm feri sekali...

Saturday, November 26, 2011

Tak Seronok La..

Lately, kehidupan aku kini dah banyak lainnya.
Makin bertambah tension.
Bangun tidur jek aku terus terfikir perkara yg sepatutnya aku tak perlu fikirkan.
Kenapa yek??
Adakah ini ujian Tuhan.

Bila zaman dh makin canggih, makin cepat la maklumat sampai maka makin aku tahu kisah orang dapat itu ini, ada itu ini, gembira sana sini....maka makin tak sempurna aku rasa kan kehidupan ini.

Doaku hari ini..JADILAH AKU HAMBA YG SENTIASA BERSYUKUR....

Thursday, November 24, 2011

Berbunge-bunge

Nothing can say...
Alhamdulillah...
Apa yg aku and student aku sempat revise dlm kelas 2jam tanpa henti semalam seolah-olah kelas mendapatkan jawapan.
Spt tak dijangka, pe aku tekankan tuh la yg mostly keluar dlm Paper 1 Science tadi.
Student aku melebar la senyuman nye
Cikgu..opkos la dua kali ganda.

Tuhan tolong aku.
Tuhan saja buat aku nampak perkara-perkara masa depan yg sikit pun aku tak ramalkan.
Intuisi tak sengaja namanya.
Mcm psikik tp bukan laaaa...
Memang bantuan Allah dan doa kami selama ini.

Semoga gambaran kemudahan ini adalah gambaran kejayaab student-student aku kelas.
Target aku...dr GPS 3.43------>3.00. Yeszzzz!

Tuesday, November 22, 2011

Tiada Tajuk Khas..

Syioknye cuti sekolah!!!
Amat sesuai la dilontarkan oleh para wanita bekerjaya yang cekgu dan yg berjauhan dgn suami atau keluarga.
Hahahaha..Tp tidak untuk aku.
Time cuti sekolah nih aku berjuang habis-habisan.
Sume untuk my beloved....STUDENTS. Bukan hubby ye..
Tp spatutnye cuti skolah jugak la aku kene manfaat mase bersama hubby ye dop??
Bila la aku nk free nih. Cikgu-cikgu len hepi kemain ke sana ke mari. Dh name ajo kelas peperiksaan, begini lah nasib aku.

Timbul satu kehairanan dlm diri aku.
Even dh didatangkan sorg cikgu yg memang bijak giler Sains, kat U blajo tentang Sains, last-last aku jugak yang kene ajo kelas peperiksaan.
Dh tiga tahun berturut-turut youuuuu.
Aku pun pelik pe ke halnya pengurusan sekolah aku nih???
Announcement. Aku bukan cikgu opsyen Sains.
Yg lg dahsyat, aku tak pernah blaja Biologi. (sempat la 2 minggu sebelum pindah sekolah dulu). Tuh pun time first experiment, takde plak sempat aku wat analisisnya sbb dh blah.
Macam tolonglah logik sket...
Kalo ye pun nk mintak tolong aku ajo Sains, aku boleh jek. Tp tak yah ler letak aku ajo kelas peperiksaan lg ye dop???
Orang yg lebih expert dan pakar kn dh ade kt sekolah aku.
Nnt cikgu tuh pun mesti akan rasa kredibilitinya seolah-olah diperkecilkan....

Yela, kalo korang la berada di tempat aku sbg cekgu. Perghhh.mmg terror giler bab-bab Matematik nih. Kalah la Adiputra, sat g bile g sekolah, ko kene ajo Sivik. Pe ko rase????

Aku sekarang tgh carik jalan macam mana nk elak ajo kelas peperiksaan lagi. Bg la turn aku berehat lak taun depan kn.
Yela, korang kalo ajo peperiksaan tahu la. Even, malas, kalo tak buat kelas tambahan siang malam, pung pang pung pang..rasa tak lengkap amanah sebagai seorang guru. Mesti nk wat gak walau kite rase kite dh bg yg terbaik utk students dlm kelas.

Alkisahnya, macam situasi aku sekarang ni...
Skang tgh mode bercuti kot. Bile dh smpi kt Kuantan nih, melekat habis la. Melekat dgn fam mertua la! Pastuh tetibe kene balik Simpang Durian tuh demi mengenangkan students aku yg bakal menduduki Kertas Sains Khamis nih. Tp, luaran aku rase..budak nih dh cukup tip top kot contentnye tinggal malas ngan rajin masing-masing jek. Dalaman seorang guru nih korang tau cmner...risau ya amat. Kalau tak menghadap bebudak nih sebelum exam aku rasa 2 tahun aku ajo dorang nih satu perkara yg sia-sia.

Memang cabaran bg aku la nih. Tambahan plak, utk Sains SPM aku dh bg satu benchmark baik punya taun lepas. Tuh kije aku la tuh. Kalo aku tak boleh nk maintain this year...Something wrong somewhere la.

Tolonglah!
Bila dh ajo exam class nih, kompom bila aku nk pindah...AYAT PENGETUA mesti bunyi gini.."DISOKONG DGN SYARAT ADA PENGGANTI KRN GURU INI MENGAJAR KELAS PEPERIKSAAN"..Hampagas la...Tension sungguh.

Panjang sudah aku membebel.
Memang syiok. Macam la Pengetua aku baca luahan hati aku nih. Hikhikhik.
In a way, bak kata aku sendiri spt di atas, naluri seorang guru tuh, walau rindu-rinduan kat hubby cmner pun, kt hati nih tgh pikir 42 org anak-anak didik aku yg aku tgglkan dh 4 hari nih. Jap lg bru nk balik n we'll start our revision class tommorow guys!
Cikgu nk kamu semua buat yg terbaik...Mesti boleh punya selagi ada cikgu nih hokayyyyyyy....
Sila bg ini this year:


Hahaha..Tamak!

Monday, November 21, 2011

Terima Kasih Pada Yang Berkenaan...

Update dr rumah makcik ku Cik Aida di Putrajaya.
Fuh..akhirnye menyerahkan resume berkenaan kpd yg berkenaan.
Kawan-kawan readers doakanlah sy berjaya tau.
Thanx to my makcik juga.
Kalau tak kerana beliau berkawan dgn seorang yg penting juga post die di Sports Division tuh. Kes sy agak terpencil ya. Bukan menggunakan kepentingan orang. Tp terlepas sesi interview.
Jadi mohon utuk dipanggil semula.

G Alamanda, pas surat dan borang...sungguh MUDAH.
Mohon Allah permudahkan jalannya sebagaimana mudah sy menyerahkan dokumen berkenaan.
It's time to read all about sports after this...Berita boleh la follow..tp bab-bab akademik sukan nih emah la sket.....Hihihih...Cmno??Nk revise balik buku PJPK.

Kire berguna jugak chance sy jd Jurulatih Olahraga Daerah masa MSSMNS hari tuh. Kene torture dengan Pengetua ada hikmah rupenye...Pengalaman.

Actually sy dh redha tak dapat pindah sbb sy dh tahu sbb apa sy tak dapat.
Tp, nmpknya tahun depan Pengetua sy seakan dh redha nk bg sy pindah coz die siap dh lantik dh cikgu yg ptut sy train sebelum sy tinggalkan bumi SMA DATA.
Sy tak buat rayuan pun utk pertukaran...sbb sy tahu Pengetua sy yg halang sy. Takpela, Allah Maha Adil dan pasti ada hikmah disebalik semua ini. Amiiiinnnnn.

Wednesday, November 16, 2011

Tak Boleh Kata Apa-Apa.....

Bila aku sedih...
Otak nih pun jadi beku...
Even banyak fikir masalah, perkara-perkara yg perlu diselesaikan pun tak mampu mencairkan kebekuan tersebut.
Tak boleh kata apa-apa...
Mari mengeluh panjang.....Fuhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh!!!
Dan bengang telah bersatu-padu sengan ketensionan.....

Sunday, October 30, 2011

End Of October Nampaknya...

Hari nih bersiaran dari Taman LKNP Bukit Setongkol, Kuantan.
Uwaaa...sakit gusi plak.
Tak boleh mengunyah nih.
Harap family mertua faham nape aku senyap sunyi jek.

Nk cerita sket tentang apa yg berlaku di Oktober ini.
Banyak bercuti. Bagus. Stiap minggu g bercuti nampaknya.
Tp jgn salah faham, percutian ini satu pekerjaan.

2 minggu lepas..ke Suria Cherating Beach Resort.
Aku pun dh hapdet foto-foto curik di Gugel itu.

Kemudian minggu lepas, bermula Ahad sampai Selasa ada Kem Menuju Menara Gading Calon SPM sekolah aku. Di sponsor oleh Kolej Komuniti K.Klawang, RISDA dan opkos PIBG sekolah aku. Buat kat Golden Straits Villas PD.
Nih entrance die. Boleh la.....
Pastuh time free malam kedua di sana...dapat la aku menyantap Ketam Bercili. Murahnye. Sukeeee.

Nyum..nyum. Memang tersandar ak balik tuh.Giler kenyang. ALhamdulillah.
Dan minggu nih plak, dengan sponsor penuh dr Family Mak Teh yg duduk di Kerayong tuh, aku untuk kali ketiganya ke......Taraaaa....

Yg nih tak tahan nih. Tak malu betul nk join.
Sampai koyak la seluar aku.
Kalau tak koyak tuh, memang tak berhenti main air.

Yg syok jugak bulan ini, ak dan suami g nonton-nonton. Lame betul tak nonton. Citer memang terbaik la. Terinspirasi aku. Leleh la jugak bila tengok movie nih. Pe la...orang lain tengok teruja aku nangis la plak...

Memang best nonton. Korg jgn risau citer ni bukan men'jiwang'kan. Ak jek feeling touching sgt.

Bulan Oktober jugak, bufday my sis yg ke 28 tahun pada 25 Oktober yang lalu.Sama plak bufday ngan Jurulatih N9-Azraai Khor. Hepi Bufday Kak Long. Nnt aku bagi adiah ek.
Ak bg gambo jek la dulu.. Yg real tunggu ak balik serting.
Dan, last but not least..Tahniah bagi skuad Si Rusa kerana telah berjaya merampas kembali Piala Malaysia 2011. Tak sia-sia aku g beli T-Shirt baru nk sokong punya pasal.

Haha..Pe daa punya soalan. Milik Negeri Sembilan la..
Ok la kengkawan, nak balik Nogori dh nih. Dh petang sgt dh nih....Daaaaa.

Wednesday, October 19, 2011

Tak Berperikemanusiaan..

Hangat dibualkan di sekeliling kini, kisah manusia yg tak sedar diri.
Kisah bagaimana kanak-kanak perempuan berusia 2 tahun yg dilanggar lori dua kali tp sayang takde sape pedulikan budak nih.
Sangat mengecewakan orang yg lalu lalang di tempat kejadian.
Tak bagi bantuan langsung.
Manusia kini memang dh hilang rasa prihatin kan?

Aku pun mungkin guru yang tak berperikemanusiaan.
Sebab apa aku berkata begitu?
Kerana pada saat aku sedang menulis blog ini, sebentar tadi aku telah mencampakkan semua kasut, selipar, sandal, selipar jepun keluar dari perkarangan ASPURI.

Aku dh geram sangat ngan bebudak nih.
Takde telinga ke apa?

First thing aku selalu remind bebudak ASPURI aku adalah....susun selipar pada waktu bila???
----> Sebelum pergi sekolah
----> Sebelum pergi prep
----> Sebelum tidur malam

Kerana kegagalan mereka pada kali ini dan sebelumnya, aku telah jadi manusia yg kejam dan tak berperikemanusiaan.

Jadi esok sebelum hangpa pi sekolah, sila lah pilih kasut masing-masing di tepi jalan ya...
HAHAHAHAH--->(Ketawa jahat)

Tuesday, October 18, 2011

Cuti-cuti Cinta!

Last weekend, bersama suami telah pergi ke suatu tempat untuk konon-kononya kamu bercuti-cuti cinta la.
Almaklumla...lepas kawen nih belum berkesempatan bercanda mesra di tempat-tempat menarik.
Ala..g dekat jek.
Kebetulan suami attend ISO Training.
So budget utk percutian ini takdelah sebab ditanggung sepenuhnya oleh pihak universiti.
Hehehehe....
So, kat sana terjoin la jugak family day. Kira 2 in 1 la.
Yg sedihnya, satu keping gambar pun tak snap utk memori.
Sebab NiPopCorn Nikon D3000 tertinggal kat rumah la plak.
Huhu..sedih. Pakai HTC pun xmampu nk mengabadikan memori ini.
Jadi aku pun ambik jek la gambar dr staff yg attend. Maaf ek.
Cume gambar laki aku jek la yg ada pun sebab die yg over mandi kolam.

Lupe lak nk impom kitorang bercuti kat mana...
Ahhhaa..kat Suria Cherating Beach Resort.
Tepi pantai betul.
Petang-petang jenjalan ngan suami.
Pastuh g Kuala Kemaman makan satar.
Besh.
Carik ketam bercili..tak berkesempatan pulak sebab belah siang suami berkursus sakan tuh.

Nihla bilik kitorang...Twin-sharing jek. Sbb check in lambat. Takpelah considerd la pd family yg ramai ahli..
Ini gambar staff len dgn familinya...Tp ade gambo laki aku, ak papar kan la jugak.Heheh...

Malu jugak kadang-kadang terasa bila mula bergaul-gaul ngan family yg lain.
Tp kene biasekan bawak diri kan...
Aku pun cuba la berhadapan dgn yg len walaupun aku rase aku ngan suami aku nih mcm honeymoon jek org len bergumbira ngan anak masing-masing.
Macam tak malu..
Tapi, itulah hakikat berorganisasi.
Terimalah seadanya.

Makan satar di Warung Aziz Satar. Gila! Nama pun nk artisan.
Yg penting seronok.
Free.
Bebas dr fikir hal di tempat kerja.
Walaupun sebenarnya pd Sabtu lepas cikgu-cikgu skulah SABK N. Sembilan wajib join meraikan TPM yg dtg melawat negeri kami time tuh.
(Nasib baik aku tak datang, aku dengar-dengar sume cikgu sign then cabut.....)
Alu telah memilih jalan yg benar utk bersuka..Hihihi.

Sunday, October 16, 2011

Satu Cabaran

Untuk makluman, saya bukan seorang ahli sukan.
Tapi sangat berminat berkecimpung dalam bidang sukan.
Pada tahun ini, amat terharu dilantik menjadi coach daerah untuk olahraga.
Sukan peberet saya sejak dulu hingga kini.

Saya giler kumpul kasut untuk bersukan.
Tapi bersenamnya jarang sekali. Apatah lagi nk berlari sakan.
Hanyalah mampu meniup wisel dan memegang stopwatch dr jarak jauh.

Matlamat saya kali ini adalah memasuki Sekolah Sukan Malaysia Pahang yang bakal beroperasi pada awal tahun hadapan.
Bukan sebagai coach tp sebagai tenaga pengajar akademiknya.
Sebenarnya saya mohon pertukaran ke sekolah jenis itu.
Maka saya telah memasang angan-angan untuk memiliki sepasang lagi running shoes jika saya berjaya berpindah.
Yang saya heran suami pun sibuk nk jugak.
Ah senang....beliau belanja la saya sepasang.
Sungguh bernas idea ini.

Kasut apakah idaman saya dan suami???

Ye...inilah dia...Puma Running Shoes Usain Bolt Signature.
Usain Bolt nih juara dunia tau 100m.
Beliau nih ditaja oleh Puma.
Kalau nk tau kat lens die pun de lambang Puma.
Cuma yg kelakarnya, even pemegang rekod dunia pun boleh plak lagi false start. Hehe..

Ala biase la. Teknikal problem.
Orang terror pun boleh tak masuk list final kan.

Matlamat kami suami isteri mendapatkan kasut ini adalah untuk menguruskan body dan mendapatkan shape asal kami yg dahulunya menarik perhatian rakyat sekeliling.
So, mestilah ada cabran dan habuan.
Barulah bersemangat ye tak????
Kalau next entry saya menceritakan kembali kisah kasut ini, maka saya dapat pindah la tuh ek..
Okay, dah...Chow chin chow.

Thursday, October 6, 2011

Bila Nak Berehat Ini??

Haish..belum la rasa sangat rehat-rehat akibat bertugas di Pusat Exam dpt pulak berita gembira dr pihak sekolah.
Ada pulak pemantau nk datang pantau analisis sekolah kami nih.
Selaku SUP aku dah terasa sakit badan dah nih.
What the fish you eat la???
Merenyam amboi suke datang ujung-ujung tahun...

Datanglah tuan kami menjemput.
Tp serabut betulla...
Kitorang kat sekolah pun baru abis exam final.
Paper menimbun nk kene tanda pulak.

Nih apa tugas hakiki seorang guru nih?
Adakah dibayar gaji untuk dipantau atau untuk mendidik anak bangsa nih???

Orang atasan pun tolong la faham kami nih.
Penat la nk prepare itu dan ini bila anda tiba.
Masuk kelas pun hati dan fikiran melayang ke arah lain.

Bila nak berehat ni?
Sakit dah nervous ngan endokrin sistem aku nih.

p/s: Ada orang komen kt Fesbuk aku....terharu beliau membaca hasil penulisan aku nih. Hari nih beliau seolah-olah gembira, mungkin ada perkabaran yg dh lama beliau ternanti-nanti. Tahniah la walau apa pun yg menggembirakan...nikmat wang ke, anak ke, harta benda ke...yg penting kan aku dah pesan...JALAN KELUARNYA ADALAH APA??????Syukur.....

Aku nih nk nimat rehat sepenuh-penuhnya...Bila lagi???Jalan keluarnya adalah...SABAR....

Wednesday, October 5, 2011

Demam Exam

Okey semalam PMR dh bermula.
Anak murid kesayangan pun dh mula berjuang.
Suami demam pula Isnin lepas n dapat la MC sehari.
Kesian xleh bangun even ada kawan die datang rumah tumpang sembahyang tak dapat jumpa.
The next day aku lak rase macam demam kot.
Kuat betul virus si suami nih.
Ak kene lagi teruk.
Semalam punye sesi petang aku excuse dr jage exam.
Ketua Pengawas ak baik sangat.
Best..best.

Malam tadi setelah menepek kan KOOL FEVER, aku tidur tak ingat dunia.
Aku avoid makan ubat.
Berhati-hati kata orang. Haha.
Walaupun belum sahih lagi.
Hari nih rasa tekak aku nih dh tak boleh menelan air liur la plak.
Sah tonsil mesti bengkak punye.

Hari ini jugak second day jage exam kt sekolah sebelah jek.
Ada cerita kelakar.
Sorang calon nih mintak izin g toilet.
Punye la lama g toilet, rupe-rupe zip seluar die terbukak.
Adoiyaii..
Kawan Pengawas yg lain suggest suh tutup ngan kertas waktu duduk nanti.
Sambil tuh aku berdoa, tak nampak yg bukan-bukan waktu meround nanti. Hehehe...
Sengal jek.

Minggu nih terasa la nk ajak hubby g jenjalan somewhere check-in hotel...
Ada plan tak nk pi mana???

Thursday, September 29, 2011

Jalan Keluarnya....Sabar

Sekarang asyik melepak di Bilik Guru lelaki gamaknya.
Sebab Bilik Guru lelaki nih dh macam CC.
Clear jek connectionnya.Bukan gatai yek.

Pastuh sambil-sambil men'CC'kan diri selalu suruh Ustaz Syed Ali ceramah sikit kt aku pasal jiwa. Maklumlah kurang tenteram.
Walaupun ringkas...kelakar tp sangat terkesan di hati aku ini.
Thanks ustaz. Msti untung isteri ustaz bile boleh tanya macam-macam dalam Bahas Arab.

"Bila kita diuji dengan permasalahan, kesusahan, jalan keluarnya adalah sabar"
"Bila kita diuji dengan kemewahan, kesenangan, jalan keluarnya adalah syukur"

Betulkan????
Ayat yang senang, mudah difahami.....

Monday, September 19, 2011

Tika Hati Ini Terasa Sungguh Sesak...

Salam semua rakyat Malaysia di luar sana yg sangat gembira telah meraikan Hari Malaysia pd 16 September yang lalu. Yela cuti maka kita semua harus gembira.
Lagi-lagi bagi insan yg berjauhan dengan yg tersayang spt aku ini.

Mari kita masuk ke cerita tentang kehidupan.
Alhamdulillah setakat ini apa yg aku impikan tercapai krn aku dilahirkan untuk jd seorang yg apabila nak kan sesuatu, aku akan dapatkan dengan segala usaha yg mampu aku buat.
Nk pakai sebuah kereta idaman...pun aku dapat. Nk kawen pd tarikh rekaan menarik...pun aku dapat.
Nk adiahkan suami XBOX...pun aku dapat berbuat demikian. Nk BB Phone...pun aku dapat gak. Nk suami aku kije UMP sbg Pegawai Sains...pun ak dpt gak.Nk First Class Degree...pun ak dpt gak.
Nk dpt Anugerah Siswazah Cemerlang N9..pun aku dapat gak.
Dan yg terbaru..sekolah ak dpt tawaran baru sempena bai'ah NKRA....pun dapat gak.
Cuma satu perkara jek setelah berkahwin hampir 7 bulan nih yg belum aku dapat...ANAK.

Perghhh..ak ingat senang jek nk dapat rezeki yg satu nih.
Masa mula-mula kawen dulu, ntah...macam tak beriye-iye nk produce baby or nk menambah bilangan ahli keluarga. Macam selesa hidup berdua dulu. Plus, aku pun risau gak.
Suami hampir 5 bulan tak bekerja. Korang bayangkan la...if ada anak dgn keadaan suami masih terumbang-ambing..pe la yg baik boleh bg pada anak korang kan.
Termasuk lah aku. Risau tentang masa depan suami.

Dua bulan pertama kawen, shock giler sebab dua bulan pertama tuh aku mengalami gangguan hormon sbb period ak dh mula dtg lambat dan ikut suka hati dia. Dgn sakit yg tak tentu hala dan tak pernah-pernah berlaku mendatangi aku. Aku sakit perut yg tak terhingga sampai aku hanya boleh terima yougurt jek nk legakan sistem pencernaan dan penghadaman. First time dlm idup aku makan yougurt sume tuh utk ilangkan dan kurangkan sakit. Sampaila aku g klinik tuh, doc bg injection kat anggota yg selayaknya diberikan kpd baby dan kanak-kanak jek. Dahsyat tak dahsyat la penyakit aku tuh. Jd, lagi la mengurangkan peratusan aku utk berusaha mendapatkan ANAK.

Then, kehidupan ini melangkah ke bulan Mac dan April. Aku busy giler kat padang train budak-budak aku utk OLAHRAGA. Mac-setiap petang training utk MSSD smpi suami aku pun jd coach jemputan la ajar budak-budak nih lontar peluru. Balik rumah...makan-makan, tengok TV..tidur sbb penat giler. Yela dok padang start kul 3.30 smpi kul 6. Gilo ekau tak penat!

April plak, ada 5-6 orang student aku selected pegi OLAHRAGA MSSNS. Peringkat Negeri tuh. Pun aku train jugak coz aku telah dilantik jd coach daerah plak. Pegi latihan pusat seminggu, then berulang dr Simpang-Durian ke Kuala Pilah seminggu dr pagi sampai hampir Maghrib baru jejak ke rumah balik. Sekali lagi suami aku jd mangsa...Kesian dia....Jadi driver smpi ada kenangan batu dr lori hampagas yang keluar dr kuari menghentam windscreen kereta aku. Mujur...hnyala kesan lekukan kecil. Nasib de insurance, cuma skang belum berkesempatan nk g tukar.

Masuk Mei....aku pindah kt kuarters sekolah aku. Rumah memang giler besar utk hidup berdua. Tp aku penakut. Tidur kt tingkat atas...bising bunyi kelawar aku tak boleh tidur. Maka aku pindah tidur kt bawah dekat ruang tamu depan TV. Ada satu pagi tuh pernah la ular masuk rumah aku. Ish...seram. Kiranya tak concentrate la aku duk umah gitu. Memang tak selesa giler smpi aku naik bengang sbb mcm tak bebas. At the same time **P aku pun masih mengalami gangguan. Mase nih jugak lah sekolah aku busy prepare-prepare utk Jemaah Nazir dtg pantau sempena pencalonan tawaran baru tuh. Adalah aku berkampung kt skolah tuh smpi kul 2 pagi hampir seminggu sebab bertungkus-lumus punya pasal. Pun aku paksa suami aku tolong aku siapkan apa-apa fail yg boleh dia tolong, Thanx suami!

Jun pun tiba.
Alhamdulillah my P dh okey and stable smule.
Suami pun dh dipanggil interview oleh UMP.
Aku suka sangat sbb de bunga-bunga pengharapan suami dapat kije tuh.
Tp, still belum terfikir utk bersungguh-sungguh fikir pasal ANAK.
Kan dh ckp...aku penakut stay kt kuarters tuh. Hehehe...Tak selesa.

Julai...bila suami mula kije as Pengurus PJK, balik dan sampai rumah hari dah Maghrib.
Lepas Isyak beliau terus tidur sbb kepenatan. Aku pun join tidur kalau takde kelas.
Dan yang paling best..suami pun dh dapat offer UMP bulan Julai nih.
Ok, to make it short, kami pun berjauhan start 16 Julai yg lalu sehinggalah kini.
Jadilah kami weekend husband and wife.
Sedar tak sedar dah tiga bulan mengharungi kehidupan yg sukar.

Sedih. Dan jiwa aku jd makin sesak bila sedara-mara kawan-kawan dok tanya aku DH ADA ISI KE?
Aku rasa nk hempuk ngan tayar kereta aku yg ada spare dua biji tuh.
Aku penat nk jawab.
Aku jadi negatif soal nih.
Aku dah menyampah.
Inilah tujuan aku tulis entry ini.
Supaya masyarakat faham keadaan dan hidden story di sebalik persoalan kalian itu.
Memang mungkin ada yg akan cakap..." Ala ade jek orang jauh-jauh ngan suami dapat gak sorang "....
Ya...rezeki itu kurniaan Allah. Mungkin aku bukan kategori manusia yg bertuah. Aku orang yg bila nk sesuatu harus berusaha sekeras-kerasnya.

Aku dah pun apply pertukaran.
Sape-sape yg bace nih doakan lah aku berjaya pindah.
Sebab aku nk pindah dan aku dh decide, bila aku dh tahu aku nk end up kehidupan aku ini di mana dan bagaimana, barulah aku nk fikir soal anak.
Harap saudara-mara, waris, rakan taulan faham tujuan penulisan ini.
Anda semua doakanah yg terbaik buat saya.

Buat masa ini saya dan suami sedang concentrate menjalani bussiness pilihan kami.
Doakan yg ini juga sebab cita-cita kami...is....utk jd orang KAYA dan SENANG.

Tertarik dgn satu post di wall kawan saya:
"Life gives answer in three ways......It says yes and gives you what you want, It says no and gives you something better, It says wait and gives you the BEST..!!!" 

Yeah...this is the true wisdom words......

Wednesday, August 31, 2011

Salam Aidilfitri

Kejap sungguh rasanya masa berlalu.
Yg syoknye ak mengutip pengalaman baru beraya di kampung halaman suami. Seronok. Pergi tahlil di pusara pun dapat duit raya.
Makan toksah cakapla, kembung perut.
Skang xleh nk taip banyak2, sakit bahu.
Sok sambung ek.

Thursday, August 25, 2011

Crochet>>Mari Tengok2 @ Shopping2 - Kasut/Boots Baby

Bnyk pilihan menarik!

Comey kan...cam nk gigit!

Sila tengok puas-puas...

Tengok dan beli. Silakan...

Kalau menarik boleh book yer viewer...

Okey....
Dh tengok gambar-gambar di atas?
Menarik?
Comel?
Atau tak comel langsung?
Ini adalah Crochet Baby Shoes Handmade imported yek...
Tak dibuat di Malaysia nih even sy rasa mesti ada rakyat Malaysia di sini yg akan kata..'Eleh boleh kait sendirik ye tak????"

Kepada ibu-ibu, bapa-bapa, mak sedara, pak sedara di luar sana yg berkenan dgn pilihan Crochet Kasut Baby ini boleh lah melakukan 'pengorderan' melalui maklumat yg tertera.
War-warkan kpd rakan-rakan kpd yg berkenan link belog ini ek.

Product description:

Unique HANDMADE Crochet shoes/boots,hand-crocheted first walker shoes for 
infants/kids/toddlers
Size Available:

S 8cm 0-3 month

M 9cm 3-5 month

L 10cm 5-8 month

XL 11cm 9-13 month

Price:RM25
Postage:RM5 poslaju


Pembayaran camaner plak ek?

Kalau dah confirm thru email size n number, maklumlah kepada kami dan bank in kan duit mengikut amaun ke akaun Maybank :151584010420

And....inform kpd kami bukti pembayaran dan kami akan send barang anda dalam masa 10 
hari...

Berminat sila emailkan permintaan anda ke firzani86@gmail.com

Selamat Bersopping yek. Bg la anak glamour sket!

Monday, August 22, 2011

Keperluan dan Permintaan

Two different words and two different meaning.
Perlu dan minta.
Last night terbaca one of my friend punya wall Facebook beliau.
Allah tak bagi apa yang kita minta, tp Dia bagi apa yg kita perlu.
Honestly, sekarang adalah saat yg menekankan.
Bercampur baur dgn keseronokan sebab dapat something yg kita mimpi-mimpikan.
Cuma yg ditunggu-tunggu, harap-harap still belum diperolehi dan dikurniakan.

Kadang-kadang rasa menyesal.
Coz whut, bila suami ada 4 bulan bersama setiap masa dulu, we're planning for having another member in our family. Yela at that time, suami belum bekerja. So jd takut la coz think that we're not stable yet dr segi kewangan dan ekonomi.

Tp, bila suami dh kije tetap nih, keinginan itu jd membuak-buak.
Ada halangan pulak. Jarak.
Nk mengharap sesi pertemuan di hujung minggu adalah satu perkara yg mustahil.
Orang mesti akan cakap, Eh....ada jugak yg jauh itu successful.
Ya..mungkin betul. Tp bukan luck utk aku dan suami.
Susah. Susah sangat.
Korang bayangkanlah kalau aku tak dapat pindah????
Bulan 12 yg sepatutnya dinikmati dgn enak dan indah pun aku tak dapat 24 hours and 7 with hubby sebab...SU SPM. Should be at school.

I'm gonna think of giving a reason for the moment that I should be with my hubby....

Berfikir-fikir balik, Allah hilangkan rasa gundah hati ini dengan menghadiahkan sesuatu kpd aku dan suami.
Mula-mula nk memenuhi keperluan aku jek. Tp suami pun dpt happy.
An HTC Desire HD for hubby and BB Bold 3 for me...Yippie.
Nk free mesej application kononnya.
Hope that these two smartphone will make us feel more closer. Dilimpahkan kasih sayang yang menggunung ke akhir hayat.

Wednesday, August 17, 2011

17 Ramadhan...

Salam.
Heaven giler hari ini kerana dapat bersama suami walaupun saya sedang bekerja dan dia sedang ada di rumah Aliyas melepak-lepak.
Beliau cuti umum hari ini.

Tp beliau dh ada plan.
Nk pergi tukar duit raya katanya.
Selamat Maju Jaya la suami.
Huhu...

Hari ini bumi bagai dilimpahkan suatu sinaran bermakna.
Ada sesuatu yang kita perlu singkap dengan tarikh 17 Ramadhan ini.
Nuzul Quran. Satu sejarah yang hadirnya Al-Quran itu, manusia umat Islam khsusunya terbimbing jalan hidupnya.
Aku ini naif tentang suratan sebenar Nuzul Quran.
Tp apa yg suami cerita semalam pada aku, jelas dan meyakinkan.

Maka plan hari ini adalah mengimarahkan Nuzul Quran dengan memperbanyakkan tadarus.
Sekarang nih pun waktu rehat cikgu-cikgu akan masuk kelas dan bertadarus bersama pelajar.
First week puase tuh , aku baca bersama pelajar.
Tp tetibe terfikir nk ubah method.
Aku nk memperdengarkan bacaan pelajar-pelajar aku.

Budak sekolah aku ni, ada lagi yang masih lemah mengaji.
Harap, dengan ilmu pembacaan Quran yang tak seberapa aku ada ini, dapatlah serba sedikit membimbing pelajar-pelajar tersebut. Insya Allah.
semoga diberkati usaha murni aku tuh.

Aku pun nk ucapkan terima kasih la kepada Kerajaan Malaysia sebab sudi nk bagi insentif kpd penjawat-penjawat awam sempena Hari Raya ini.
Tp, macam tak cukup jek. Haha. Tak shopping sangat pun.
Menjelaskan segala hutang-hutang itu lebih perlu untuk aku dan suami. Bagus-bagus sebab bolehlah bersederhana raya ni.
Lagi plak, suami tak dapat pun bonus terbabit sebab beliau baru jek bekerja tak sampai sebulan. Jadi silalah jangan jeles kepada rakan-rakan seopis ya. Kita tunggu gaji bulan nih, mesti anda akan jadi kaya lebih dr kawan-kawan lain mengalahkan mereka yg baru dapat bonus.

Hari ini jadual pack sangat. Harap tak rasa kepenatan sebaliknya rasa begitu cepat masa berlalu.......

Tuesday, August 9, 2011

No Title

Bila baca blog suami, ayat beliau takde la jiwang and romantik sangat.
Tp jiwa tetap tersentuh.
Memang satu pengorbanan.
Masa, tenaga dan yang penting wang.

Jauh.
Simple word that can describe us our situation now.

Utk suami tersayang dan tercinta.....
Sempena barakahnya bulan mulia Ramadhan Kareem ini, sama-samalah kita mempergiatkan lagi amal ibadah kita, membersihkan jiwa dan menghajatkan yg terbaik buat kita berdua.
Ya..kita perlu dekat dan hidup bersama.
Perkahwinan itu memang kadang-kadang memerlukan pengorbanan.
Tetapi utk situasi kita, ia bukan untuk menjarakkan kita.
Doalah banyak-banyak supaya impian kita dan segala usaha kita selama ini akan menjadi kenyataan krn diperkenankan permintaan oleh Yang Maha Esa.

Susah kan untuk travel setiap minggu sebab masa selalu mencemburui kita.
Kali ini, mari kita lebih fokus terhadap usaha-usaha untukmenambah bilangan ahli keluarga.
Moga kita dilimpahkan rezeki berganda.
Dan cita-cita kita nk menjayakan bussiness kita akan berhasil kelak dengan berkat kesungguhan yg ada.

Untuk tatapan all da readers..
Dalam fikiran saya sekarang adalah.....BILA NK CUTI SEKOLAH???????

Sunday, August 7, 2011

Aku Gilakah?

Ditakdirkan demam di hari kelima berpuasa dlm perjalanan pulang ke Kuantan bertemu suami.
Malam tuh ke klinik dan menjadi peserta terakhir yang dirawat pada malam tersebut.
Suhu 39 darjah Celcius, doc dh nk bg aku MC dh. Tetapi malangnya keesokkan harinya adalah hari Sabtu. Pe point dapat MC ye x????

Nasib baik free kos rawatan sebab pergi klinik panel UMP.
Tp nk tahu apa yg giler????
Lepas makan ubat, aku tidur, bangun sahur, tunggu Subuh dan tidur balik.
Sampai kul 12.30 terbangun dan mandi.
Turun bawah tengok TV kejap. Nasib baik satu family g shopping yg ada tinggal aku dan suami jek.
Kul 1.30 aku dh naik bilik semula utk tidur. Tidur sampai pukul 5.30 ptg. Gilo!
Tak pernah segila ini tidur.

Sehingga ke saat ini, selsema masih tak kurang-kurang.
Doc kata kalau hari Ahad tak okey lagi dr aspek suhu dan keadaan sila kembali semula ke klinik utk diberikan rawatan. Hahahahaha...Yg part nih aku suke!

Cuma yg sedihnya matlamat aku untuk Ramadhan kali nih tercalar sudah krn tak dapat lengkap bertarawih. Kalau boleh nk ganti tarawih yg tertinggal sebab checklist aku dh cacat la. Aku tak suke kpd ketidaksempurnaan.......

Tuesday, August 2, 2011

Ku Mengharapkan Ramadhan...

Salam. Untuk semua umat manusia yg rajin menelusuri rencana ini.
Salam Ramadhan utk semua umat Islam yg meraikan kedatangan Ramadhan penuh barakah ini dengan penuh semangat kesukanan. Eh silap...semangat beribadah.

Hari nih baca blog suami boleh pulak guna ayat C***** di dalam struktur ayat belaiu. Nak kena nih. Dh selalu sound jgn cakap tak elok. Degil tak ingat.

Semalam bermula nya perjalanan seorang muslim dalam mengejar kerahmatan Ramadhan.
Aku pun antara Muslim yg kini merangkak utk kalau boleh belajar berlari bg top-up amalan-amalan yg jarang dilakukan. Ini lah masanya.
Penuh pengharapan. Iltizam yg sangat jitu.
Dah ada plan. Itu bgi aku la. Harap rancangan aku sempena Ramadhan kali ini akan membuahkan hasil seterusnya memberi kesungguhan kpd diri ni utk melaksanakan segala perancangan tanpa gagal.

Misi kedua dalam Ramadhan kali ini adalah....DIET.
Hmmm...merasakan diri ini dah tiba di border line garisan obesiti plak.
Makan utk sahur memang nasi tapi.....ambiil dalam kuantiti dua sudu jek. Huhu..Poyo betul.
Minum Bliss. Memang berkesan. Menakjubkan. Harap ada perubahan utk Hari Raya mendatang..

Dan tahun ini merupakan tahun pertama berpuasa sebagai isteri. Sedihnya tak dapat lagi berpuasa sama. Tp first day, dapatlah sahur sama-sama. Cuma tak boleh lah nk adakan pertandingan sapa paling tak steady berpuasa.


Dalam bulan ini aku nk BERJIMAT dalam berbelanja. Nk mengkayakan diri------>Matlamat jangka sederhana nih. Fuyyo.

Friday, July 29, 2011

Pengamatan

Lama betul yek aku tinggalkan update latest entry pasal nk search cari maklumat pemakanan. Kini kembali menulis.
Tapi bukan cara pemakanan utk menajamkan akal.

Juz wanna post out kehairanan.
Melihat sesetengah orang yang begitu taksub akan suatu perkara.
Excited terlebih sampai lupa pada anak bini dan seumpamanya.

Berlaku di depan mata sendiri lalu neuron-neuron otak aku bergabung untuk memberi komentar.
Sepasang suami isteri. Duduk berjauhan.
Jumpe seminggu sekali..(aiii...macam situasi aku la sekarang nih).
Last night, si suami tengok bola. Malaysia kalah. Bukan kalah pun sebenarnya kalo mengikut pendapat aku. tp cume takde rezeki nk ke pusingan seterusnya.(Ayat nk sedapkan ati sume peminat dan player-player).
Si suami call isteri, dengan nada suara yg langsung tak meromantikkan. Kita boleh tahu bunyi kekecewaan dr intonasi tersebut. Persoalannya, kenapa kekecewaan seumpama itu dibiaskan pd seorang yg disayangi apatah lagi yg jarang dijumpai???
Ish...ish..manusia nih. Mudah sangat lupa pd hakikat.

Pengamatan kedua dari kes tadi.
Udah lah berjumpa sekian seminggu sekali, bila jumpa sekali sekala nih pun tidak dapat dimanfaatkan secara berkualiti utk keluarga.
Takde langsung rasa excited nk jumpa anak bini...
Tengok bola, kemain excited. Pukul 2 dh terpacak kt pintu stadium.
Alkisah.....Tp nk balik jumpe isteri hujung minggu, perghhh...sanggup bertangguh.Sanggup just spend masa tak sampai 24 jam. Bayangkanlah Tuan-tuan dan Puan-puan sekalian.
Ada jugak ek jenis manusia begini.

Tapi aku, kalau tak dikenang-kenang ada program Puteriku Gemilang kt sekolah hari nih, pukul 12.29 aku nk terpacak kot kt depan punch card sebab nk rushing balik Kuantan.

Manusia bukan sama semua matlamat dan caranya.
Tp, kenapa masih ada yg tak menghargai apa yg disayang selama nih. Sebaliknya mengutamakan perkara lain yg sebenarnya hanya mendatangkan kadang-kadang kegembiraan, kadang-kadang kekecewaan. Langsung tak dicari kebahagiaan. Mungkin nk suruh orang yg kita sayang tuh mati dulu kot baru la beriya balik sehingga nk pecut 240km/j.

Benarlah kata pujangga....Kita akan hargai sesuatu yg kita sayang, bila dia hilang...bila dia bukan milik kita lagi, bila dia pergi dan bila dia dh takde di sisi.

Ya Allah...jauhkan aku dr sifat seperti itu.
Kekalkan rasa kasih ku di dalam hati ini.
Kekalkan kebahagiaan dlm diri kami...
Amiin..

Wednesday, July 27, 2011

Yeah.Berakhir Sudah 5 Slot

Ok. Selesai sudah kelima-lima slot yg perlu diperdengarkan oleh si telinga guru-guru yg mengikuti induksi di Straits Meridian ini.
Masa utk membaca dh tiba.
Langsung takde mood.
Yg aku buat adalah..apa yg kawan aku baca tuh la jugak yg aku baca.
Nk sama-sama perjuangannya konon.

Kt sini berinduksi bersama kawan sekelas kat UTHM dulu. Lyn. Die ngajar TKC. Tersekali lak induksinya. Pastuh, yg lg best, ditakdirkan satu kumpulan lak. Maka nk lg hebat sebilik lak tuh. Memang  bertenaga la gabuungan kami nih. Dlm kerja kumpulan pun buat mende paling simple iaitu sediakan Power Point. Dapat lak tajuk assignment individu aku. Cheh. Mudah sangat. Tak yah bersusah payah pun. Cume nk kene struggle study utk exam.
Adala try jawab soalan-soalan induksi lepas. Giler satu pun aku tak reti jawab melainkan kalau merujuk nota.
Ai..apa la nk jd ngan aku skang. Dh tak cekap dh otak aku nk proses mklumat. Kene ulang banyak kali baru dapat.
Hmm...jap ek..aku nk search style pemakanan yg macam mana boleh menajamkan akal kembali......

Saturday, July 23, 2011

Pilu

Salam.
Hajat di hati kalau boleh nk elak cerita yg sedih-sedih dalam blog nih.
Tp hati nih sangat tak tertahankan.
Perlukan satu medium untuk berkongsi rasa. Nk buang jauh-jauh rasa ini.

Semalam Alhamdulillah suami selamat tib ake rumah Serting selesai tugasnnya di tempat kerja.
Tp sedihnya tak dapat sambut suami dgn proper sebab dh bingkas-bingkas nk ke tuition center. Kelas dh nk mula.
So janji nk kuar pi makan kt Bahau sebab suami pun nk jumpa Amal.
Pukul 9 abeh kelas terus balik sebab nk kuar pi makan malam.
Ok we all dh nk sampai Bahau tp bila tiba kt persimpangan kereta Kenari suami bg satu sign n kitorang segera park kt betul-betul depan showroom Mitsubishi.

Call Amal minta bantuan. At this moment Kenari dh memang tak boleh hidup dh.
Somethimg wrong with its battery or starter.
Dh give up, Amal pun dh check, kami pun pi makan, tp aku tak makan sebab aku tengah bersedih akan sesuatu ketika itu. Perasaan nih memang bercampur baur.

Dh selesai aktiviti di Bahau, terus balik rumah tengok suami muka sedih dan menekup muka ke bantal seakan bengang dengan apa yg berlaku.
Lagi la pilu hati ini tengok keadaan begitu berlaku.
Takpe la, harap-harap tidur adalah suatu jawapan yg dapat meleraikan segala kekusutan dan dugaan selain dr solat.

Suami bangun pagi. Bergegas ke PJK lama dia sebab banyak keje die nk buat even dh berhenti kije kat sini.
Kalau sebab pasal komitmen, my hubby memang sangat tepat la utk kite bg die title komited dlm tugasan kecuali yg aku suruh.
Time nih aku tidur lg sebab biasalah dianugerahkan Allah nikmat CUTI REHAT ibadat.
Bila aku bangun, tengah nk mandi, suami terpekik-pekin dr luar...B..B...B cepat tolong Fa...Banyak keje nk buat nih.
Dr dalam toilet tuh sebenarnya aku dh nk nangis dg sebab sedih. Maklumla saat-saat begini memang touching.
Lagi-lagi bila dapat jumpa only weekend macam nih.

Aku mandi cepat-cepat. Siap n terus ke Bahau nk hantar kereta. Bertowing jugakla kereta tu ke bengkel. Dan amek kau setelah diinspect sume, bateri problem rupanya.
RM245 telah melayang terbang pd hari dan bulan yg kami sangat maksimum menggunakan duit utk pergerakan tugas-tugas rasmi kerajaan.

Balik rumah dalam pukul 1 tgh hari.
Niat nk amek adik-beradik kt umah dgn niat nk cari pembantu sebagai urus setia program di PJK tempat suami.
Mak kata..tolong masak.
Wow. Actually, aku dh tercakap nih banyak lagi nk kene buat utk suami.
Aku cakap aku kesian kt suami kat sini dia handle sorang-sorang n Pengurus baru PJK tuh belum tiba.
Mak aku macam hangin jek aku cakap gitu sebab aku macam bg point tak nak masak.
Kalau lah aku ada dua...Ada 2. Aku harap sumer orang faham situasi aku ketika ini.
Sedih dh untuk kali ke berapa pun tak pasti.
Aku harap aku ada dua untuk puaskan hati sume oramg.

Pergi PJK cepat, and first job aku buat adalah menaip nama peserta program esok.
Gulung calendar utk souvenir.
Tolong gunting nombor cabutan bertuah. Dan print borang pendaftaran peserta.

Tolong kemas bilik pembelajaran kat sini.
Tiba-tiba aku tertengoko satu rakaman video Pen.Pengurus PJK nih utk suami aku dan Pengurus barunya.
Aku rasa nak nangis ketika menontonnya kerana banyaknya amanat dan tugas utk suami aku. Aku terfikir mampukah dia nk buat semua nih.
Larat ke dengan esok nk drive semula balik Kuantan bila habis program.
ADUN Serting sebagai perasmi. Tp macam ada something yg tak sudah dan aku tahu suami aku sekarang tengah serabut fikir dan bayangkan kesempurnaan program esok dengan title nya sebagai seorang bekas Pengurus.
Yg pada aku kalau tak tolong pun takpe.

Sedih. Tak habis video tuh aku tengok aku tutup sebab tak mahu fikir suami aku serabut.
Untuk makluman, Pen.Pengurus nih diarahkan berkursus di Putrajaya dr 20 Julai-29 Julai nih. Jd video jek la yg boleh dia savekan nk smpikan pesan.

Sedih lagi. Aku belum edit sepenuhnya assignment induksi aku......Dh siap tp not perfect.
Sape plak nk tolong aku????

Friday, July 22, 2011

Misi Selesai Annissa

Jambu batu bersadur asam konon-konon Muar sangat ketika ini amat tidak menyelerakan.
Dah la isi RM2 punye jambu dlm plastik kaler kuning tuh. Tak hygiene. Actually, kalo dh namanya plastik still membahayakan ye tak???Apalah aku ni....

Ok. Pe yg dh selesai nih.
My favourite TV show. ANNISSA.
Sentiasa mengikuti sampai sanggup habiskan kelas malam awal.
Semalam kebetulan memang season finale plak.
Sangat terkesan menontonnya. Ada la setitis dua titis mutiara jernih jatuh berjujuran.
Bila sahabat meninggalkan pesan yg menusuk hati ini.
Penuh pengharapan. Minta dijaga anak yang bakal ditinggalkan kelak.

Tp ending citer tuh macam nk ada Annissa 2 jek sbb percaya dan sabarkanlah pada kausa Tuhan.
Anna yg disahkan manul melalui satu ujian klinikal akhirnya diberi keajaiban mengandung dan merasai pengalaman mengandung  bila die start susukan anak Balkis.
Sangat mengharukan.

Terubatlah juga kesepian aku bila setiap malam ada pengisian utk menonton drama ini.
Ini lah satu-satunya TV show yg aku tengok pun berbanding dengan rancangan-rancangan lain.
Tahniahlah kpd pengarah, penerbit kerana berjaya menghasilkan satu garapan drama yg cukup menarik jalan ceritanya sehingga boleh menarik perhatian aku utk sentiasa mengikuti drama bersiri ini secara konsisten.

Suke. Tak pernah berjaya stick pd 1 drama yg berepisod seumpama ini.
Udah. Mahu menenangkan fikiran.

Tuesday, July 19, 2011

Kursus Oh Kursus

Hye olls.
Lama betul menyepi dr dunia penulisan blog. Sebab busy. Lega dah sekolah dh selesai Majlis Anugerah Kecemerlangan dan berjalan dengan sangat lancar. Mestilah harus lega coz majlis ini adalah dibawah penyelarasan aku. Pengarah Pelajaran datang tuh.

Alhamdulillah, dapat jugak anugerah khas pd majlis tersebut.
Anugerah Peningkatan GPMP Terbaik SPM 2010 utk subjek Sains.
Siap kuar paper Sinar Harian lagi. 'Tiada Makmal BUKAN Penghalang Cemerlang MP Sains". Walaupun gambo aku xde, tp tajuk mahal tuh. Hehehe..Suke.
Rasa terharu memang sangat-sangat ada.
Sebab apa??Aku nih ajar Sains dh macam bidan terjun jek. Aku guru non opsyen utk subjek itu.
Korang bayangkan jek la Biologi pun aku tak pernah belajar sejak di alam persekolahan inikan pulak nk ajar orang. 40% content syllabus Science Teras adalah Biologi. Tp aku dh buktikan dgn kejayaan GPMP terbaik subjek itu pada tahun lepas.

So, disebabkan Jabatan pun nk polish bakat aku utk still ajar Sains sampai bila-bila, aku kini sedang mengikuti Kursus Pedagogi Kreativiti Dlm P&P utk Sains.
Kat Hotel Seri Malaysia Bagan Lalang.
Syok nye dapat gi Bagan Lalang. Boleh makan ikar bakar.
Seronok sebab program 3 hari 2 malam ini menemukan aku dgn pelbagai cikgu-cikgu dan JU,JU yang dh expert giler ajar Sains dengan menggunakan pelbagai method.
Satu pengisian yg menarik dan boleh di in-house kan bila balik sekolah nanti.

Sekarang nih dah masuk fasa presentation RPH.
And it's time to apply this knowledge in lab.

Minggu ini dan minggu depan adalah minggu berkursus nampaknya.
Next week ke either Empress/Straits Meridian Melaka utk Induksi pulak.
Fuhhh..travel alone. Sedih dan pasti memenatkan.
Ya Allah permudahkanlah urusan hidup ini kelak.

Tuesday, July 12, 2011

Kau Yang Mampu

Sekarang ada di Kuantan.
Harus ikut suami even terpaksa ambil cuti lalu menyedikitkan bilangan hari yang layak bercuti.
Sebab kalau boleh seminggu yang tersisa nih tak nak berpisah dulu ngan suami.
Nak ikut jek ke mana pergi.
Mengade sungguh.

Jam menunjukkan pukul 1.15 pagi waktu tempatan.
Kalau ikutkan, MALAM MASIH MUDA.
Namun bg hamba yang umpama kais pagi, makan pagi ini waktu ini dah cukup lelah bg aku membuntangkan mata memerhati alam sekeliling. Kat dalam umah pun dah sayup-sayup mata berkedip inikan pula alam sekeliling ye tak???
Sedang dipaksa menahan mengantuk.
Kerana dipaksa oleh suami lengkapkan form penerimaan jawatan beliau.
Perghhh..berlagak betul muka suami. Suka la dapat kije idaman.

Pening dan ngantuk bercampur baur.
Namun, dihiburkan dengan dendangan lagu Yang Penting Happy (search la sendirik)....
"Suka-suka...joget dipinggir jalan".....Layan jek la..

Teringat-ingat ayat suami di blog beliau.
ALLAH tidak pernah menipu hamba-Nya.
Dalam Jun dan Julai tak putus-putus suami dilimpahkan rezeki.
Sampai hampir jadi buta hati tak tahu memilih.
Bayangkanlah sume offer kije die datang serentak selang dalam seminggu antara satu sama lain tuh.
Bile time takde, memang takde sungguh.
Yang penting adalah DOA dan KESABARAN.
Kunci utama dalam mendapatkan limpahan seumpama ini.
Dan sekaligus aku kuatkan hati..DOA+SABAR untuk menanti kegembiraan lain dengan kegagalan usaha-usaha lepas.
Ilitizam diri ini untuk Julai, menjayakan semua program sekolah yang dipertanggungjawab kepada aku dengan sesempurna mungkin.

Esok disytiharkan aku bercuti.
Pengetua aku tetiba macam baik.
Bukan CRK. Tp die bg aku emergency..yakni isi form merah. Perghh...gila memahami. Takut ada udang disebalik mee. Tak bagi aku pindah lak nanti. Hampagas betul la.

Kau Yang Mampu...

Saturday, July 9, 2011

Berkorban Demi Cinta

Tahniah buat suami.
Walau kadang-kadang ada perkara merajukkan hati ini.
Dari satu bidang ke bidang engkau telah beralih arah.
Mengajar..mengurus..dan Insya Allah bermula 18.07.2011 sampailah kamu ke bidang pilihan dan kesukaan kamu.

Dari Guru KAFA di sebuah kampung kecil dan terpencil di hujung Negeri Sembilan, kamu melangkah gagah dan berani ke bidang pengurusan mengurus sebuah pusat yang dapat merapatkan jurang digital antara masyarakat, Pusat Jalur Lebar Komuniti yang kalau dilihat dari tepi jalan ketika membawa kereta dengan laju, pasti akan terlepas simpang masuk ke pusat ini.

Tahniah sekali lagi sebab akhirnya impian nk berada di dalam suasana kampus berjaya juga dicapai.
Akhirnya 4 tahun ilmu pengetahuan kamu dalam bidang Sains Bioteknologi melayakkan kamu ke kluster Bioteknologi sebagai seorang Science Officer yg kiranya nk bagi faham orang kampung bila mereka bertanya...'Suami kamu kije mende???"...Maka sudah tentulah jawapan aku:" SAINTIS". Senang. Tak perlu aku hurai dengan lebih lanjut.

Dalam tahniah ada juga takziah buat aku dan kamu.
Selamat BERJAUHAN suami.
Kita akan mula jadi weekend husband and wife nampaknya.
Doa aku sebagai isterimu mulai saat ini adalah, bila keluar saja sistem atas talian permohonan pertukaran guru iaitu e-Gtukar itu, maka aku akan isi selengkap dan penuh syahdu lalu mempengaruhi Pengetua untuk MENYOKONG PENUH perpindahan aku. Tolonglah Tuhan.
Ada orang dh ajar aku ayat-ayat puitis yang sesuai: Mengikut suami dan agar senang dalam usaha membina keluarga.Waduhhhh...Bikin gawat nih!Hopefully aku orang-orang terpinggir di hati Pengetua. Nk doa kehadiran aku atau kepergian aku dr sekolah itu satu perkara biasa-biasa saja.

Wah...tak sabarnya membina kehidupan di kawasan berhampiran Bukit Gambang Waterpark tuh.
Baru melonjak-lonjak hati dan keinginan rakan-rakan di SMA DATA dengan adanya 'homestay' ciptaan aku di situ.
Oh...sebut jek mengenai BGRC...minggu lepas baru aku ke sana sempena ketiaadaan air di asrama dan rumah aku. Terus cari tempat paling banyak air. Haaa..amek kau! Seronok giler smpi malam tuh bile balik aku ngigau kene kacau dengan hantu air.
Pasangan suami-isteri yang kuat makan. Ini buktinya....

Jauh.
Memang jauh.
Jadi aku dan kamu belajar-belajar lah jauh.
Jangan selalu rindu aku.
Sebab aku takut takde masa nk ingat kamu (ayat ini cuba nak menipu hati ini). Maklumlah GC SMADATA.
Akhir kata...Selamat menjalani kehidupan sebagai weekend husband and wife.
Kita jauh dari segi fizikal unit S.I nya. Tp secara biologi dan kimianya....sentiasa di hati dan yg lebih dahsyat ada di setiap alveolus maksudnya dalam setiap helaan nafas ini...Amiin.
Selamat berjuang.

Wednesday, July 6, 2011

Perhimpunan 9 Julai 2011

Hebat betul penangan isu Perhimpunan Bersih 9 Julai 2011.
Aku dan warga pendidik lain pun Insya Allah akan berhimpun jugak tapi bezanya berhimpun kat dataran sekolah jek.
Hehehe....Sempena Majlis Pelancaran Bulan Kecergasan.
Pergghhh bahaya nih statement nih. Boleh disalahtafsir.
Tp, nk buek cmno.....Dh araham KPM. Maka aku jadilah yang menurut perintah.

Tp nk tau tak, adanya program pd Sabtu ini, berlaku ketidak adilan terhadap cuti dan saat-saat merehatkan diri di hujung minggu.
Kerana apa???
Kerana dh 4 minggu berturut-turut aku diarahkan utk menyertai program pd setiap Sabtu.
Kalo dapat claim OT berbaloi la jugak....
Hmmmm...
Starting this date:
18 Jun 2011~Bengkel Kajian Tindakan Guru Sains Math di USIM
 25 Jun 2011~Kursus Profesionalisme Kemenjadian Murid Guru SABK di IPRM
 2 Julai 2011~Larian 1M 1S 1M
 9 Julai 2011~Perlancaran Bulan Kecergasan

Dan yang bakal berlangsung melengkapkan jumlah 5 minggu Sabtu....
16 Julai 2011~Hari Kualiti SMA Dato' Hj Tan Ahmad 2011

Gilo!
Smpi PK aku pun cakap aku adalah guru terbanyak menghadiri program pd hari Sabtu untuk Jun dan Julai. Thniah krn menghadapi tekanan dengan berhemah...
Readers.....Doakan sy hepi dgn kerja-kerja sy ini walaupun ianya nampak tidak adil.

Thursday, June 30, 2011

Hamba-Mu

Teruja betul aku nk tengok klip Hamba-Mu Imam Muda pada waktu aku tengah sibuk buat kerja kt sekolahtengah-tengah malam begini.
Sebab...aku nk tengok Azhar jd mekanik.
Hehehe..
Tp, korang tengok eh....Ashraf mentang-mentangla Juara Imam Muda, dapatla die jadi doktor, kije best2.
Tp meaning dia, sehebat mana pun kita, sibuk mana pun kita, asal kita sama...HAMBA-NYA.

Ingatkan Allah setiap masa.

Sebut pasal Imam Muda, utk Imam Muda 2 nih, Jumaat ini adalah hari penentu segala. Chup....nk tahu tak ada senior waktu skolah di SMT Segamat dulu one of the final.
Imam Muda Nazrul a.k.a dulu-dulu kitorang panggil Jen stand for Sarjan sebab dia Ketua Komandan Kadet Polis Sekolah. Penasyid Sekolah sebab tuh pandai ngaji, jd bilal...sesuai la jd Imam Muda tuh. Yg penting dulu masa aku Form 4, die Pen.Ketua Pengawas Sekolah....

Ak rasa kalo aku display habis-habisan muka aku nih kt dia, kompem die ingat sbb al-maklumla mase skolah dulu aku glemer.Ahakz!

Hmm..eksklusif betul kalo aku dpt post gambar Imam Muda Nazrul time sekolah-sekolah dulu ye x...Heheh..

Thursday, June 23, 2011

Tekanan Mula Melanda

Hari ini selesai sudah Mesyuarat Kurikulum 3 sekolah.
Maka bertambah lagi kerja aku. Menyiapkan minit mesyuarat dalam 7 hari bekerja.
Oishhhhhh.....tension.
Sekarang otak aku tengah fikir tentang kedatangan Pentaksir Kawasan utk PBS KHB.
Cepat la nk setel. Rasa macam batu tengah hempap kepala betul la sebab kerisauan berada di tahap maksimum.

At the same time,  belum satu apa pun aku review CD utk coming induksi.
Assignment pun belum type even a word.
Kehidupan aku sebagai guru di sini boleh aku simpulkan bahawa bila time banyak kerja, memang banyak sungguh tak menang tangan.
Bila free, memang betul-betul free.
Kenapa ada waktu yang macam ini ya?
Kenapa tak pernah sama rata?
Nak kata aku tak pandai ambil berat tentang masa, aku selalu update dan follow-up kerja-kerja aku.
Mungkin bila dihimpit satu dateline, kita rasa cuak bimbang tak boleh present kan perkara yang dikehendaki dalam keadaan yang baik.

Tuhan berilah ruang dan kemudahan....
Bantu aku urus segala urusan dengan sempurna....

Sunday, June 19, 2011

Ziarah Aleesya Irdina

Rite now surfin from Nilai.
Kebetulan semalam ada seminar kat USIM.
Actually cikgu-cikgu diberi penginapan kt dalam USIM nih.
Tp, umah kazen Along Aji xjauh pun.
Around 3 minutes drive la..

Ada tujuan lain jugak.
Nk ziarah baby baru.
Aleesya Irdina.
Beliau baru 4 bulan
Lahir 5 hari lepas attend wedding aku.
Comel. Baik lak tuh
Tapi kesian...
Semalam sedara belah Kak Maria datang ziarah jugak ramai-ramai.
Dh macam pesta dan umah dia.
Kadang-kadang sampai leka dok bawah.

Time dinner sumer de kt bawah.
Aleesya tengah tidur kt atas.
Tibe-tibe dengar sayup-sayup suara die nangis.
Bila mama dah naik atas, kami terkejut dengar mamanya menjerit.
Ya Allah, Aleesya tergolek jatuh dari katil.
Sian sangat...dan rasa sangat takut sume orang ketika itu.
Yg perasan Aleesya nangis, suami.
Nasib baik kan.
Dah telentang die jatuh.
Tapi, nasib baik tak de pape.
Sebarang benjolan pun tak dijumpai.
Hope baby will be fine soon and soonest even tak jumpe sebarang kesan-kesan jatuh.
Jangan sedih ekk baby!!!

Mase nih beliau belum jatuh....Ciannnnnnnn!!!

Tuesday, June 14, 2011

Tortilla Ayam

Thans to TryMasak for this simple masak-masak vids.
Aku rasa aku orang paling lambat tahu pasal resipi tortilla nih.

Semua bermula apabila suami gemar sangat makan Twister Pocketful KFC. Tortilla nih ala-ala tuh la ek.
Bahan-bahan untuk tortilla nih sume aku dh beli except the main ingredient>>>Tortillanya!
Hari tuh aku g Giant, puas aku carik, xjumpe.
Tapi masa aku g Yummie Bangi, ada die jual cume aku tak beli jek sebab lepas tuh nk g holiday lagi.
Takut die lembik.

Rasa macam nk carik tortilla nih lagi Rabu dan Khamis.
Kebetulan esok ada taklimat induksi kat Seremban.
Boleh la pergi Tesco pulak nk beli si tortilla nih.

Syok la rasanya berdasarkan vids di bawah. Yela, masak untuk suami tersayang.
Tapi aku nk tambah, meat loaf n Chachos kegemaran No.1 suami.

Tak sabarnya nk pegi cari tortilla!

Harus KLIK di link ini : TryMasak - Video Resipi Tortilla Ayam

Friday, June 10, 2011

Keep Up The Good Work FIL

Hi..
Semalam di CH yang dh tak bape nk cool tp tetap sangat seronok smpi dh tak reti-ret nk turun bawah.
Waktu malam di CH my MIL call kata FIL nk kuar g bersidang.
Whut???
Waktu malam-malam hening dan kenapa sangat rajin?
Setahu aku sbg seorang menantu yg prihatin pukul 9 malam gitu selalu FIL dh tido.
Yela beliau tido awal sebab beliau selalu bangun kul 4.30 pg or 5 pg gitu.

Alahai comelnye alasan.
Tak nak menyusahkan pihak-pihak yg terlibat especially yg datang jauh-jauh tuh turun naik mahkamah dua tiga kali. And at the same time, peguam tuh tak payah la nk lama-lama handle certain cases dalam jangka masa yg lama. Boleh ler settle case orang lain lak tak gitu.

In a way, usaha dan inisiatif FIL ini juga merupakan cara beliau nk sahut seruan kerajaan supaya kes-kes mahkamah dapat dipersidangkan pd waktu malam bg mempercepatkan proses penyelesaian memandangkan kes esepcially rumah tangga dah banyak dah sekarang.

So rasa bangga la dengan FIL coz Mahkamah Tinggi Syariah Kuantan merupakan mahkamah kedua bersidang pd waktu malam selepas Mahkamah PJ. Sila KLIK SINI untuk maklumat lanjut.

Dengar-dengarnya kata si SUAMI malam nih pun FIL bersidang lagi...

.

Sunday, June 5, 2011

Aku Terharu

Esok 5 Jun 2011.
Pastinya menjadi satu tarikh keramat buat dua sahabat baik dan karib aku ketika zaman menimba ilmu dahulu
Malangnya, hari gembira mereka ini gagal aku raikan juga seperti rakan lain. Ramai betul kawan-kawan karib pilih tarikh 5 Jun ini.
Sampai penerima jemputan pun kompius nk attend yg mana.Huuuuu..
Takpela, doa daku buat kalian tak pernah sedetik pun terlupakan.
Agar kita kecapi bahagia alam rumah tangga bersama.

Firstyly Happy Wedding buat Siti Zaiton Mohd Dali a.k.a Ito. Rakan karib sebelah meja aku masa zaman aku kat Teknik Segamat. 
Memang sangat terima kasih ko sudi attend wedding aku Februari lalu. Yela, ko kan datang dari dekat nun dok kat KL jek. Lagi plak, aku kawen xde la berebut-rebut tarikh ngan orang lain.Hahahaha...Memain jek.
Ito nih dalam gamabr adalah gadis comey loteh putih meghelip dok depan aku next to gadis berbaju itam tuh.
Semoga ko bahagia Ton. 
Kalau dh bahagia tuh, jangan lupa kat aku yek.


Seterusnya, Happy Wedding buat minah pakai tudung pink dalam gambar ini. Dia nih kawan karib serumah sekelas semotor kekadang masa zaman universiti di UTHM. Selalu gaduh-gaduh kecik ati ngan die tapi sebenarnya gaduh manja sebab antara rakan lain, die jek berani berterus-terang ngan aku, dan aku pun tak segan-segan nk meluahkan ketidakpuasan hati. Dalam erti kata yang mudah, kami terlalu open dalam persahabatan. Tak perlu kan perselindungan. At the end, always close sebab rasa takde yang perlu cakap-cakap belakang. Kan J Jambu. Die lak panggil aku Meqjat Mangga. Die suka aku panggil dia gitu, aku pun suke nama mangga aku tuh..

Untuk J, selamat melayari alam rumah tangga.
Tabah menjalani kehidupan sebagai suami dan isteri.
Jangan nakal-nakal deh. Nanti kite g Pesta Buku sesama lagi ek. Jumpe di majlis Zul nanti. Insya Allah.

Wah...rindu.
Rindu betul kan kedua-dua kawan pengantin aku nih.


Tumpang hepi untuk korang berdua.

Ikhlas daripada,
Pengantin Tak Berapa Nak Lama.

p/s : Saje letak gambar korang dengan aku time aku jadik pengantin. Nak tunjuk aku hargai kehadiran korang masa wedding aku, tp aku jek yang tak leh nk attend wedding anda berdua lagi-lagi si Ito tuh. J tuh dan lagi aku g kat belah Zul.  Hai....sape la kaya raya nk sponsor aku tiket flight supaya aku boleh terbang pergi balik KLIA-Kedah-Kelantan-KLIA????

Saturday, June 4, 2011

Suami Dah Ada Belog

Selama dua jam berasap betul aku tolong suami customize kan belog dia.
Beliau sekarang dh ada matlamat baru.
Nak menulis sesuatu katanya.
Teruskan usaha.
URL pun aku pilihkan. Hope die suke dengan URL ni. KLIK SINI

Thanx to Andrea Hirata coz bg aku ilham nk pilih URL apa untuk suami.
Macam cun jugak ekk bunyinya.
Sekarang aku dh tau macam-macam hidden application dlm blogger.
Sehinggakan aku rasa aku buatkan belog suami, belog dia lagi aku teruja nk hapdet dan sebagainya.
Takpe..takpe, I'll make this Berjalan Melihat Mentafsir lagi gempak soon.
We'll se.

Friday, June 3, 2011

Meluncur Dari Bangunan Sekolah

Hye olls.
Seperti yg semua sedia maklum, aku telah menge'post' risalah kemaafan tulus ikhlas aku untuk kengkawan yg meraikan perkahwinan gilang-gemilang tp tidak dapat dihadiri oleh insan hina ini.
Kerana apa???
Kerana ini semua.



Ini cikgu yang dedikasi. (Ahakz)
Dalam hati kecewa sebab tak boleh attend segala jemputan kengkawan.
Jadi nk hilangkan perasaan bersalah itu, kami semua mencuba sesuatu aktiviti yg boleh melepas segala tekanan.

Yeeha...Nk terjun bangunan.
Maklumlah seminggu tuh kami semua cikgu-cikgu berkampung kat sekolah sampai pukul 2 pagi siapkan perkara-perkara yg Jemaah Nazir nak masa pemantauan. At first nervous tp rasa excited tuh membuak-buak. Dulu masa study pernah cuba Flying Fox nih tapi landing atas rumput. Nih atas jalanraya kot. Terasa pedih tuuuut kalau terseret or salah landing. Heee...Ngeri!


Tengok tuh, dh muncul keberanian.





Okey. Alhamdulillah dh selamat landing. Hehe. Bebas dr kecederaan.
Wow, rasa macam aku dh tinggalkan segala perkara-perkara yg memenatkan masa ada di udara. Lega sangat.

Usai progam ni, ada lagi satu pengalaman baru aku kutip. Apa ekk??


Naik Fire Engine tuh. Best giler dok dalam nih. Kalah naik flight. Bomba dlm kecemasan giler punye selesa. Memang psycho btol. Yela tak nak bagi abang-abang bomba nerbes la katakan. Yg bawak kitorang nih, taknak bg kitorang nangeh la katakan, g la reround satu sekolah tuh pusing patah balik ke tapak camping.

Tengok la nih...suke laki aku jadi ahli bomba....

Lagi Vidiyo Feberet

Haha...Aku kembali menampilkan koleksi video-video bererti untuk motivate diri sendiri dan para pembaca. Insya Allah.

Okey video ini di ambil dari salah satu scene dalam filem Lasykar Pelangi.
Biasa la aku. Kan memang addicted dengan semua koleksi novel merangkap filem karya Andrea Hirata.

Dan nk nyatakan kekaguman aku terhadap nyanyian lagu Seroja ni. Bukan kita jek yg jadikan lagu ini sebagai tauladan untuk para remaja. Indonesian pun dh ambil lagu ini sebagai satu penyuntik inspirasi remaja-remaja yang dh moral down.

Okey, tunggu upcoming video dari filem-filem Andrea.


Ke Mana Kita?

Encik Suami tersayang....Ke mana kita pada cuti sekolah kali ini? Adakah ke tempat di bawah ini???



Suami..suami.
Kita perlu masa untuk rehat.
Perlu masa untuk tenang fikiran.
Perlu masa untuk menguatkan jalinan.
Dan yang paling penting MASA UNTUK BERDUA dengan lebih berkualiti.
Lagi pun kita kan dah jadi skuad Libur rekaan kita sendiri.
Kamu pun dah banyak belajar tentang fotografi dari web-web otai-otai fotografi.

Cubalah kamu cari satu waktu, tarikh dan prosedur untuk kita ke sini ya!!!!

Thursday, June 2, 2011

Hidup Dalam Mimpi

Bermimpilah selagi kau masih mampu bermimpi.
Tapi, pastikan mimpi-mimpi itu selari dengan usaha.
Aku ini Sang Pemimpi....kita semua Sang Pemimpi bg sesiapa yang mempunyai mimpi.

Mimpi perlu ditebarkan.
Supaya kita tahu matlamat masa depan.
Mimpi lambat laun menjadi kenyataan.
Jika disulam dengan kegigihan.

Video ini courtesy filem Sang Pemimpi dan sekaligus novel kedua Andrea Hirata dalam tetralogi Lasykar Pelangi iaitu Sang Pemimpi.
Very addicted to this scene.
Rasa kagum pun ada.
Semua filem Andrea banyak menggunakan lagu-lagu Melayu untuk menghidupkan moodnya. Betul-betul Melayu. Syabas Andrea, Pengarah dan Penerbitnya.
Tak lupa juga si Arai di bawah ini yg sudi nk dendangkan lagu ini dengan lunak suara yang mendamaikan jiwa, meruntun hati sanubari dan yang pastinya membawa aku jadi seperti Zaskia Nurmala yg kau nk ngorat tuh..(Hecehla...)
Filem Melayu asal dari Tanah Melayu sendiri pun lebih berbangga-banga dengan lagu-lagu dari luar sana.
Mana jatidiri kita? Lu Pikirlah Sendiri.

Layan.....

Monday, May 23, 2011

Nur Kasih The Movie

Sabtu midnight yang lalu, kejadian ini berlaku di Kuantan.
Bersama suami dan adik ipar.

Ke Terminal Satay Zul. Makan dengan sangat kenyangnya.
Lalu tanpa sebarang pemikiran yg waras, telah request kpd suami utk mengisi masa malam dengan menonton show tengah malam.

Teringin bangat tengok cerita di bawah ini:



Siyes pada permulaan, plotnya agak hambar dan membuatkan kita rasa boring a bit.
Tp segalanya bermula selepas Nur dan Adam pergi ke Jordan.

Part yg paling sentap, yg aku rasa sangat sweet adalah part di mana Adam sangat rela bersusah payah utk cari cincin Nur sampai akhirnya die sendiri perlu rasa sakit dan lagi bertambah sedih pedih apabila dia membuatkan Nur risau ketika berada di sana.

Ambil lah apa sahaja kecuali Nur"....dan mungkin bukan cincin perkahwinan mereka....

Hehehhe...Jumpe gak cincin tu akhirnya dan Nur pun Adam semula kt tempat yg macam gua. Nur nangis terharu dengan diiringi OST file ini....Lewat ini ku rasakan...Kasih kian kudambakan...

Wah syahdu gitu dok????

Teringat pertanyaan suami...B gelang mana???
Kebetulan masa mandi ari tuh gelang tiba-tiba tercicir sebab kancing terbuka sedikit.
Sampai hari ini terlupa nak pakai....Maaf suami. Akan pakai terus selepas ini.